26.12.05

Οι νέοι κάτοικοι του πλανήτη media


“Διαδικτυακή μετάλλαξη στο DNA του Τύπου” είναι ο τίτλος ενός ενδιαφέροντος άρθρου στην εφημερίδα “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” (“Τέχνες & Γράμματα”, σελ. 5, 24-25 Δεκεμβρίου 2005, Τ. Δημητρούλια) που καταγράφει τους γενικότερους προβληματισμούς γύρω από το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στο χώρο της ευρύτερης επικοινωνίας λόγω της εισβολής της τεχνολογίας, γεγονός που επιτρέπει σε μεγάλες ομάδες ενεργών πολιτών αλλά και στους ίδιους τους ενεργούς πολίτες να διεκδικήσουν μια θέση –ή αν προτιμάται το δικό τους μερίδιο- στην κοινωνία της πληροφορίας.

Η τεχνολογία,δίχως άλλο, παρέχει σήμερα το δικαίωμα αλλά και την δυνατότητα να υπάρξουν και να αποκτήσουν “φωνή” και “ρόλο” εναλλακτικές μορφές , δίαυλοι και πλατφόρμες επικοινωνίας αλλά και διάχυσης πληροφορίας, είτε με διακριτό και προβεβλημένο το προσωπικό στοιχείο, είτε με την συνείδηση της συλλογικότητας. Για παράδειγμα, ο καινούργιος κόσμος των bloggers αποτελεί πιθανότατα (τα επόμενα χρόνια θα δείξουν…) ένα χώρο αυτονομίας που συμβάλλει στη ισχυροποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Υ.Γ: Στο τεύχος 2 του περιοδικού “Επίκεντρα” φιλοξενείται ένα εξίσου ενδιαφέρον άρθρο που φέρει τον τίτλο “Ποιος φοβάται το blog της Πανδώρας ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: