2.12.05

Καμμιά προσφορά τύπου TDC στον ελληνικό ορίζοντα;


Μια διεθνής επενδυτική κοινοπραξία (μεταξύ των μελών της, συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή στην χώρα μας, λόγω των εξαγορών της, Apax Partners)υπέβαλλε δημόσια προσφορά 12 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την εξαγορά των μετοχών της Δανέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών TDC.Οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε αξία προσφορές εξαγοράς με την μέθοδο του private-equity buy-out.
Το προσφερόμενο ποσό όντως ξεπερνά κάθε προσδοκία σε ένα πρώτο επίπεδο «ανάγνωσης» (π.χ μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών από την μικρή, σε πληθυσμό, Δανία). Αλλά, ευτυχώς για τους Δανούς τα πράγματα είναι κάπως –ή πολύ- διαφορετικά. Πράγματι, η TDC έχει την έδρα της στη μικρή αγορά της Δανίας αλλά οι δραστηριότητες της –και μάλιστα απείρως κερδοφόρες- επεκτείνονται πέραν της Σκανδιναβικής αγοράς σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.Με άλλα λόγια, η oυσιαστική δύναμη και η προίκα της ΤDC βρίσκεται εκτός της Δανίας χάρις σε ένα επιτυχές πρόγραμμα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της σε αναδυόμενες αγορές την τελευταία δεκαετία.
Υ.Γ: Πάσα σύγκριση με εγχώριες καταστάσεις γίνεται ασμένως αποδεκτή!!!
Υ.Γ 1: Η Apax και οι συνεταίροι της μιας και βρίσκεται διά μέσου της TIM στη Λεωφόρο Κηφισίας δεν κοιτά και προς την πλευρά των γειτόνων της. Αρκεί η προσφορά να είναι δελεαστική!!!
Υ.Γ 2: O προύπολογισμός του 2006 προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, η προσφορά της Apax και των συνεταίρων της για την Δανέζικη TDC κολάζει και Οικουμενικό Πατριάρχη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: