Η απωδικοποίηση του μηνύματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για την κατεύθυνση -την επιθυμητή για τη κυβέρνηση- των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν μια εύκολη υπόθεση: Η ψήφος του πρώτου τη τάξει υπουργού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης "ρίχθηκε" υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του ανταγωνισμού, αντιτασσόμενος σε σχέδια και διεργασίες που επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο πρακτικές "συγκέντρωσης" μέσα απο εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Με λίγα λόγια, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη τραπεζική αγορά (επιθετικές κινήσεις εξαγορών, προετοιμασία για τη λειτουργία του νέου ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων, σθεναρή άρνηση των διοικήσεων των τραπεζών να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ κ.λπ) εκείνο που χρειάζεται ιδιαίτερα είναι η είσοδος νέων παικτών - το νέο αίμα των μετόχων/επενδυτών που θα προκαλέσει αναδιάταξη δυνάμεων και θα ανοίξει έτι περαιτέρω το παιχνίδι του ανταγωνισμού. Σε αυτό το νέο τοπίο ενηλικίωσης της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, ήρθε να επιβεβαιώσει και να δεσμευθεί ότι ο ίδιος δεν πρόκειται απο τη θέση ευθύνης που κατέχει να ενθαρρύνει εξελίξεις που θα περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
Πιό συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονμικών παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την περαιτέρω μείωση της εμπλοκής του δημοσίου στο τραπεζικό τομέα τόνιζε τα εξής:
Η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το δημόσιο και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα, ξεπέρασε τους αρχικούς σχεδιασμούς μας και εξελίσσεται πολύ θετικά.
Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών αποτέλεσε σημαντικό μέρος της προεργασίας για την επιτυχή αποκρατικοποίηση των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών που προγραμματίζουμε για το 2006.
Παράλληλα θα προχωρήσουμε με τρόπο που να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα. Αναγνωρίζουμε όλοι και τις αδυναμίες που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες οφείλονται στο μειωμένο ανταγωνισμό.
Σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ενθαρρύνει εξελίξεις τέτοιες που να οδηγήσουν σε μείωση του ανταγωνισμού.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό.
Να ενισχύσουμε τραπεζικά ιδρύματα που είχαν δυσκολίες στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η Αγροτική Τράπεζα, ή η Εμπορική Τράπεζα, να λειτουργήσουν πιο ανταγωνιστικά, προς όφελος τελικά της οικονομίας και της χώρας.
Επίσης, ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και συνεπώς θα δώσει νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα.
1 σχόλιο:
μακαρι μακαρι να ερθει λιγος ανταγωνισμος στα τραπεζικα...
δεν βλεπω βεβαια πως η κρατικη ενισχυση της ΑΤΕ και της Εμπορικης ειναι καλη για τον ανταγωνισμο...
Δημοσίευση σχολίου