4.3.06
Η τηλε-Βαρβάκειος δεν πάει LSE...
Μια είδηση η οποία στην κλίμακα αξιολόγησης των ελληνικών media οδεύει προς τα… ψιλά ή κατ΄ευθείαν στα αζήτητα. Άλλωστε, για τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου και τις κυρίες Όλγα Τρέμη και Έλλη Στάη - αλλά και τους σταθερούς και αδρά αμειβόμενους θαμώνες των τηλε-παραθύρων των καναλιών τους- η μοίρα μιας συμφωνίας ακαδημαϊκού και ερευνητικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα, εκείνη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του London School of Economics, είναι σαφώς προδιαγεγραμμένη και χαμένη από χέρι όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις τιμές των σαρακοστιανών εδεσμάτων και τις πολυσήμαντες κοινοτυπίες του προέδρου της ΓΣΕΕ!!!
Αλλά, η ουσία δεν είναι αυτή καθ΄ αυτή η είδηση. Άλλωστε, όποιος μπορεί και θέλει να αποτιμήσει μια τέτοιου χαρακτήρα συμφωνία έχει και την άνεση και το χρόνο να το πράξει.
Εκείνο το οποίο πρωτίστως ενοχλεί όλους όσοι θεωρούν ευατούς πολίτες του κόσμου και έχουν μια διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει εν τέλει εθνικό συμφέρον στην αγορά που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση είναι ένα και μόνο: Η αντίληψη των τηλε-κυριάρχων ότι ολόκληρος ο πλανήτης κινείται άλλοτε γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και τη Βαρβάκειο Αγορά κι άλλοτε γύρω απο το Μέγαρο Μαξίμου και το νεοκλασικό της ΓΣΕΕ στην Πατησίων… Με άλλα λόγια, ο "εθνικός απομονωτισμός" που καλλιεργούν συνειδητά και συστηματικά οι τηλε-κυρίαρχοι είναι το ουσιαστικό πρόβλημα...
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο Λονδίνο με αφορμή το γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας με το LSE επεσήμανε κάτι αρκετά ενδιαφέρον, το οποίο εξηγεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και την επιβίωση των αντιλήψεων που πλασάρουν τα κανάλια με τα τηλε-δελτία των οκτώ…
"Η Ελλάδα, για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα, παρέμεινε μία οικονομία απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη",είπε ο κ. Αλογοσκούφης,"οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει. Σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο μίας περιοχής 140 εκατομμυρίων ανθρώπων. Διαδραματίζουμε έναν ενεργητικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και προωθούμε την ενσωμάτωση των γειτονικών μας χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Ψιλά γράμματα, θα πείτε, για τους τηλε-κυρίαρχους… Το μόνο αντίδοτο για τη δράση τους είναι ένα και μόνο: Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα της αγοράς των media!!!
Πάντως, για την ιστορία του πράγματος η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το London School of Economics έχει να κάνει με την ίδρυση θέσης επιστημονικού συνεργάτη σε μία βάση συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, η οποία θα επιτρέπει στο Παρατηρητήριο:
1.να παρέχει εξειδικευμένη ερευνητική εμπειρία σε θέματα που επηρεάζουν τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,
2.να αναπτύξει σχετικό ερευνητικό δίκτυο με συνεργάτες στην Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το LSE,
3.να διευκολύνει τη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας, η οποία να είναι άμεσου ενδιαφέροντος για όσους διαμορφώνουν την πολιτική, για τους παρατηρητές και για τους δημοσίους οργανισμούς στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση,
4.να δημιουργήσει μία βάση για τη διάδοση αυτής της γνώσης, και
5.να προσφέρει τη δυνατότητα σε έναν κατάλληλο υποψήφιο να ασχοληθεί με την έρευνα και ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον τομέα των κοινωνικών επιστημών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου