9.6.06

Το "μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό" πανεπιστήμιο και το δημόσιο συμφέρον


Το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο είναι αυτομάτως και μη δημόσιο;

Το ερώτημα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τους ψεκασμένους διαδηλωτές των καταλήψεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ , τους πρώην "βοηθούς" της εποχής του ν.815 και τους κάθε λογής πανεπιστημιακούς των χρόνων της "αλλαγής" και του "εκσυγχρονισμού" που υπερασπίζονται με δόντια και με νύχια το..."δημόσιο χαρακτήρα" της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης "ενάντια στα σχέδια της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης".

Κι όμως το ερώτημα αυτό καθαυτό δεν αφορά παρά ελάχιστα τους φανατικούς πιστούς της πολιτικής θεολογίας του κρατισμού αλλά κατά κύριο λόγο και κατά προτεραιότητα όλους όσοι τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος σχετικά με νόμιμους ή μη ιδιοκτήτες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της καθιέρωσης -επιτέλους και στη σύγχρονη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική Ελλάδα- των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων!!!

Επαναφέροντας το αρχικό ερώτημα, η απάντηση πρέπει και είναι μία και μόνη: Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του διαχειριστή και του διαθέτη!!!

Με άλλα λόγια, όλοι οι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στην συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών φορείς (από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Κοινωφελή Ιδρύματα των ιδιωτών και των επιχειρηματικών ομίλων, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και τις κοινότητες των ετεροδόξων και των ετεροθρήσκων, την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ καθώς επίσης και αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα με πολυετή αξιόλογη δράση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη) πρέπει να έχουν το δικαίωμα –εφόσον θα μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης- της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών σχολών.

Σε αυτό το πλαίσιο ένα και μόνο στοιχείο θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφές προς όλους πριν καν προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης:Οι φορείς που αδειοδοτούνται θα πρέπει να έχουν δεδομένη τη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν απέναντι στη κοινωνία και τους πολίτες προκειμένου να παραγάγουν και να διαθέσουν με την ανάλογη υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση ένα κατεξοχήν δημόσιο αγαθό!!!

Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση οι ηθικοί αυτουργοί των "καταλήψεων": Το κράτος δεν έχει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία για να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον –τουλάχιστον στον χώρο της Εκπαίδευσης. Το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο είναι εκείνο που μπορεί σήμερα να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να αφήσει στη μιζέρια τους τις λογής λογής κρατικοδιαίτες γραφειοκρατίες και συντεχνίες.

2 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Απορία (πιθανόν αφελής). Τα ιδιωτικά σχολεία γιατί επιτρέπονται;...

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Δεν είμαι εκείνος που θα είχε αντίρρηση για οτιδήποτε ιδιωτικό επιχειρηματικό εγχείρημα ακόμη και στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αλλά, το θέμα αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο δεν είναι το "ιδιωτικό" με ή χωρίς εισαγωγικά... Εκείνο που απασχολεί και μας απασχολεί είναι το λεγόμενο μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και ο ορισμός της έκφρασης του. Επιπλέον, η άποψη που διατύπωσε αφορούσε το αν το σημερινό κρατικοδίαιτο και εν πολλλοίς συντεχνιακής νοοτροπίας πανεπιστήμιο μπορεί να διασφαλίζει το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.