13.6.06

Το Γαλλικό σπρίντ


Προς το παρόν τουλάχιστον ουδείς γνωρίζει επισήμως τις προθέσεις των αποδεκτών της δημόσιας πρότασης του Ομίλου της Crédit Agricole για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας. Άλλωστε, για να κρατηθεί η όλη συζήτηση σε ένα επίπεδο σοβαρότητας δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο δεν είναι αυτή τη στιγμή το εύρος της αποδοχής ή μη της πρότασης, ούτε πολύ περισσότερο η σύνθεση του στρατοπέδου της αποδοχής. Εκείνο που μετράει στη δεδομένη στιγμή είναι η ίδια η πρόταση!!!

Η πρόταση των Γάλλων πέρα από τα σαφή ποιοτικά της στοιχεία – πρόταση σε μετρητά για το σύνολο των μετοχών δίχως αποκλεισμούς και παράλληλες προκαθορισμένες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι- συνιστά εφόσον επιτευχθεί ο τελικός στόχος της εξαγοράς και την μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, τραπεζική επένδυση στη χώρα μας. Κι αυτό το στοιχείο κάθε άλλο πρέπει να αποσιωπάται. Ιδιαίτερα από όλους όσοι έχουν εύκαιρη στο τσεπάκι του σακακιού την θεωρία του ξεπουλήματος ή της αρπαγής των ασημικών…

Δύο παρατηρήσεις ακόμη μάλλον θα είναι χρήσιμες για τη συνέχεια…

Α)Οι Γάλλοι κινήθηκαν με άνεση στο ασφαλές και γνώριμο για εκείνους περιβάλλον που συνθέτει το πλαίσιο των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης και η συμπεριφορά τους απέδειξε ότι ένας θεσμικός επενδυτής οφείλει πέραν όλων των άλλων επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων για το δικό του μακροπρόθεσμο συμφέρον να αποδέχεται συνειδητά τους όρους του παιχνιδιού. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνειδητός και υπεύθυνος θεσμικός επενδυτής διαμορφώνει και το πρότυπο του παραδείγματος για τα επόμενα κτυπήματα…

Β)Η ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ολοσχερούς απεμπλοκής του δημοσίου και των συμμετοχών του από το μετοχικό κεφάλαιο και το μάνατζμεντ της Εμπορικής Τράπεζας φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και μάλιστα πέραν του αναμενομένου κυρίως λόγω της δυναμικής των εξελίξεων. Κι όλα τούτα –προτάσεις και αντιπροτάσεις κ.α- σε δημόσια θέα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: