12.9.06

Υπενθύμιση για τους "εθνικούς πρωταθλητές"...

Πιθανότατα ορισμένοι φίλοι θα θεωρήσουν τα όσα ακολουθούν "παλιά, ξινά σταφύλια"- μπορεί και να μην έχουν άδικο…
Αλλά, ο λόγος της υπενθύμισης και της υπόμνησης δηλώσεων εκ του παρελθόντος κυβερνητικού βίου επώνυμων στελεχών του Πασόκ δεν είναι η σύγκριση της ηθικής ανωτερότητας ή της οικονομικής αποτελεσματικότητας/αποδοτικότητας των «νυν» από τους «πρώην» αλλά η ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών των πολιτικών που έχουν άμεση σχέση με ιδεολογικά φορτία και συμβολισμούς που ήρθαν για μια περίοδο να επικαθορίσουν «έξωθεν» την διάταξη των δυνάμεων (επιχειρηματικά συμφέροντα) στο πεδίο της εγχώριας αγοράς .

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη κ. Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του(«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 20 Αυγούστου 2006)τα εξής:
"Δεν μου φαίνονται και πολύ σόι για αποκρατικοποιήσεις. Ίσως πρέπει να μιλάμε για ένα νέο φαινόμενο "παρεΐστικου κρατισμού" της ΝΔ, που φέρνει στο νου τη δεκαετία του 1970 και δεν εκφράζει τις ανάγκες του 21ου αιώνα".


«Παρεϊστικος κρατισμός», λοιπόν, οι αποκρατικοποιήσεις επί Ν.Δ κατά την κρίση του σημερινού βουλευτή Χανίων.

Αν γυρίζαμε το ρολόϊ 3 μόλις χρόνια πίσω όταν ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ο άρχων της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη θα διαβάζαμε στα ρεπορτάζ της εποχής μεταξύ άλλων και τα εξής :
"Για την ΕΥΔΑΠ, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου".(www.in.gr , 30/9/2003).

Εκείνη την εποχή λοιπόν ο κ. Χριστοδουλάκης μιλούσε για "στρατηγικό εταίρο" για την ΕΥΔΑΠ.Μέχρι εδώ όλα καλά καμωμένα – κουβέντα για το management της επιχείρησης…

Το ερώτημα, βεβαίως, το οποίο είχε τεθεί και τότε ήταν κάτω από ποιες διαδικασίες θα προέκυπτε αυτός ο "στρατηγικός εταίρος" με δεδομένο ότι ήταν ήδη γνωστή και δημόσια διακηρυγμένη η θέση του κ. Χριστοδουλάκη για τους "εθνικούς πρωταθλητές". Και δεν ήταν μόνο αυτό καθώς η τότε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε ήδη προχωρήσει σε προνομιακές ιδιαίτερες συμφωνίες επιχειρηματικής σύμπραξης με έναν τουλάχιστον από τους "εθνικούς εργολάβους"…

Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά –για όσους ακόμη έχουν ακέραια την μνήμη τους και σκοπεύουν να την διατηρήσουν και τους επόμενους μήνες.

Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την ξεκάθαρη επιλογή για τον ΟΤΕ να προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου/επενδυτή που πέρα από την πώληση ενός συγκεκριμένου πακέτου μετοχών αναλαμβάνει και το management του τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Στρατηγικός εταίρος συν το management στον ΟΤΕ, στρατηγικός επενδυτής από τον κύκλο των "εθνικών πρωταθλητών" στην ΕΥΔΑΠ της εποχής Χριστοδουλάκη/Σημίτη με το management "κατόπιν εορτής" και από το… παράθυρο. Ε, αυτό συνιστά διαφορά –ποιοτική διαφορά με έντονα ιδεολογικά στοιχεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: