28.12.06

Τα 32 τ.μ!!!

Όπως διαβάζω στο πρωτοσέλιδο της «Οικονομικής Καθημερινής» το τελικό σχέδιο νόμου για το «ψωμί» απαιτεί καθορισμένο χώρο 32 τ.μ. για να επιτρέπεται η λειτουργία του λεγόμενου bake off σε καταστήματα τροφίμων (super market κ.λπ) και άλλα 12 τ.μ (ξεχωριστός χώρος) για την διάθεση του ψωμιού που το ψήσιμο του θα έχει ολοκληρωθεί στην «θερμή γωνιά» των 32 τ.μ.

Δεν γνωρίζω ποιος είναι ή ποιος θα έπρεπε να είναι ο άριστος αριθμός των τετραγωνικών για τις «θερμές γωνιές» αλλά σε κάθε περίπτωση η προνοητικότητα για την ύπαρξη νομοθετικά καθορισμένου χώρου μάλλον ως προσπάθεια συνδιαλλαγής με κατεστημένα συντεχνιακά συμφέροντα μπορεί να εκληφθεί από όλους όσοι πιστεύουν σε ένα διαφορετικό ρόλο του κράτους.

Δίκαια, λοιπόν, η «Οικονομική Καθημερινή» επιλέγει ως πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μπλόκο στην απελευθέρωση του άρτου» και πολύ εύστοχα κάνει λόγο για «μισή… απελευθέρωση» (σχόλιο στην στήλη «Ο Δήκτης»), θυμίζοντας παράλληλα και την πρωτοβουλία των Μάνου- Ανδριανόπουλου το 1992 για το άνοιγμα του ανταγωνισμού σε μια κλειστή αγορά.

Ευτυχώς για μας τους πολίτες η συλλογική μνήμη εξακολουθεί να είναι ενεργή και να τροφοδοτεί το δημόσιο λόγο και κυρίως την κριτική απέναντι σε φαινόμενα και συμπεριφορές που μας ξαναγυρίζουν στις εποχές του «Βαλέσα των αρτοποιών»!!!

2 σχόλια:

S G είπε...

απαραδεκτες αυτες οι ρυθμισεις, πραγματικα απαραδεκτες. Κανεις δεν μπορει να μου εξηγησει γιατι υπαρχουν (εκτος απο τον προφανη λογο να σπρωχνει ολα τα σουπερμαρκετ στην παρανομια)

Policritos είπε...

Το θέμα των φούρνων φαίνεται ότι το έχει αναλάβει προσωπικά ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, διότι μάλλον οι εκσυγχρονιστικές απόψεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιάννη Παπαθανασίου δεν ταιριάζουν στον παλαιοκομματισμό. Ο κ. Σιούφας είναι πολιτικός «παλαιού τύπου» και βάζει μπροστά από την ανάπτυξη το πολιτικό συμφέρον και το μέτρημα των «κουκιών» - ψήφων. Με το αναμορφωμένο (!) νομοσχέδιο περί αρτοποιίας επιχειρεί και πάλι να διαιωνίσει την προστασία του κλειστού επαγγέλματος των αρτοποιών οι οποίοι φυσικά αριθμούν μερικές χιλιάδες και είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Ο κ. Σιούφας έτσι βλέπει τα πράγματα. Ας θυμηθούμε παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με μιαν άλλη κλειστή συντεχνία – αυτή των φαρμακοποιών, των φαρμακείων και το απαράδεκτο ωράριο λειτουργίας τους.
. . .
. . .
«Δημήτρης Σιούφας: Δε μου δώσατε όμως το λόγο για να δείτε πως γίνεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Πουθενά δεν υπάρχει πρόταση σ’ αυτό το κείμενο και το λέω έτσι με όλη την ευθύνη. Π.χ. να αλλάξει το ωράριο των φαρμακείων. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ. Ή να αλλάξει ο τρόπος και το ύψος του κέρδους που έχουν οι φαρμακοποιοί. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα.
Δ.Οικονόμου: Τα κλειστά επαγγέλματα . . . . .»
. . .
. . .
(βλ. και http://policritos.blogspot.com/2006/06/blog-post_24.html

http://www.sioufas.gr/press/Deltia/2005/5_2005/%2817-05-05%29net.doc ).