23.12.06

Ένταξη και μπίζνες...

O Sinan Ülgen είναι πρόεδρος του Centre for Economic and Foreign Policy Studies (EDAM) που εδρεύει στη Πόλη και αποτελεί ένα από τα think tank που υπερασπίζονται με την γενικότερη δραστηριότητά τους την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του –δημοσιεύεται στο site του Centre of European Reform (CER)- o Ülgen προβάλλει και υποστηρίζει τη θέση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κυρίως μέσω της διεθνοποίησης της (συμμετοχές επενδυτών σε κρίσιμους επιχειρηματικούς κλάδους και τομείς όπως είναι εκείνοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών) θα διαμορφώσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η συναίνεση των Ευρωπαίων ηγετών για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια θέση «κλασσική» γύρω από τον ρόλο της οικονομίας ως προς την επίλυση πολιτικών εκκρεμοτήτων που όμως φαίνεται ακόμη να «δουλεύει» και να παράγει αποτελέσματα.

Τέλος, η αναφορά του Ülgen στην εξαγορά της FinansBank από την Εθνική Τράπεζα και η συσχέτιση της με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχει και αυτή την αξία της και κυρίως τους συμβολισμούς εκείνους που λειτουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις και ως κινητήριοι μοχλοί αλλαγών για νοοτροπίες και συμπεριφορές…

Το μικρό απόσπασμα από το άρθρο με το τίτλο Turkish business and EU accession είναι ενδεικτικό της θέσης του συγγραφέα του.There has been a string of multi-billion dollar acquisitions
over the last couple of years, as outside investors have sought
to establish a foothold in Turkey’s fast-growing market
and take advantage of the business opportunities
created by pre-accession reforms.

For example, Citigroup bought a 20 per cent stake in Akbank,
Fortis (a Dutch-Belgian bank) took over Disbank,
the UK’s Vodafone bought mobile operator Telsim
and Oger,a Saudi business group, acquired Turkish Telecom.

The sale of Finansbank (a mid-sized Turkish bank)
to the National Bank of Greece is particularly notable.
Even a few years ago, a major Greek-Turkish merger would
have been inconceivable, given the level of mistrust that
used to prevail between Greece and Turkey.

Growing trade and investment links have created a new dynamic
that will persuade most Turkish businesses that EU
accession is central to their interests and needs to continue.


[Το cv του συγγραφέα μπορεί να αναζητηθεί στην σελίδα με τα μέλη του Executive Board του EDAM ].

3 σχόλια:

bizwriter είπε...

Στην "Πόλη"; Θα περίμενα -σε αυτό το blog- να διαβάσω "Istanbul" ή "Κωνσταντινούπολη".

FreeBlogger είπε...

Φίλτατε με παρεξηγείς. Χρησιμοποιώ και τις τρείς ονομασίες. Απλώς τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαι με την επιμέλεια ενός αφιερώματος για την τουρκική εμπειρία των μη κρατικών πανεπιστημίων και μιλώντας με φίλους απο την "Πόλη" ή στη "Πόλη" μου "κάθησε" η έκφραση... Οφείλω, πάντως, να σημειώσω οτι οι περισσότεροι φίλοι -Ελλαδίτες, Ρωμιοί και Τούρκοι- που ζούν σε αυτήν την πόλη, "Πόλη" την "ανεβάζουν", "Πόλη" την "κατεβάζουν".

bizwriter είπε...

Καλές γιορτές!