28.12.06

Μετά τους ΧΥΤΑ, τί ;

Οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την αδιέξοδη πολιτική με τις «χωματερές» (ΧΥΤΑ) έχω την αίσθηση πως αντανακλούν τη κοινή βούληση των πολιτών στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βαρβάκειο Αγορά δήλωσε σχετικά ότι «το θέμα των σκουπιδιών δεν πρόκειται να λυθεί με τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ. Αυτοί χρειάζονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να αναπτυχθεί η νέα τεχνολογία με εργοστάσια που δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα». Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε «κυρίαρχο» το αίτημα δημιουργίας εργοστασίων διαχείρισης σκουπιδιών, υποστηρίζοντας ότι τα νέα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να το θέσουν στην κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε πλέον το 2007 να μιλάμε για χωματερές. Ήρθε η ώρα της νέας τεχνολογίας», είπε εν κατακλείδι ο δήμαρχος. Αμήν και πότε…

Το ζήτημα που άνοιξε με τις δηλώσεις του ο Νικήτας Κακλαμάνης θα πρέπει σίγουρα να έχει και συνέχεια. Κι αυτό γιατί και οι Δήμοι των αστικών κέντρων έχουν σήμερα την δυνατότητα της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων όπως για παράδειγμα τις ΣΔΙΤ όπου μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα επενδυτικά προγράμματα τοπικής ή και περιφερειακής εμβέλειας αλλά και η τεχνογνωσία από τους φορείς της εγχώριας αγοράς δεν λείπει. Πεδίον δόξης λαμπρόν, που έλεγαν και σε άλλες εποχές οι προύχοντες του τόπου…

[Στις αρχές Φεβρουαρίου 2006 η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) - επιστημονικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαμόρφωσης βιώσιμων λύσεων για τα απορρίμματα- οργάνωσε με αρκετή επιτυχία ένα συνέδριο όπου μεταξύ όλων των άλλων συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης] .

Δεν υπάρχουν σχόλια: