30.12.06

Υπερβαίνοντας την λογική των "συνοριοφυλάκων"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε εκείνους των συμπολιτών μας, οι οποίοι την είχαν στερηθεί και κατοικούν στη Θράκη. Τώρα τακτοποιούνται οι υποθέσεις 41 ενδιαφερομένων και, στο αμέσως προσεχές μέλλον, τακτοποιούνται και εκείνες άλλων δέκα οκτώ. Κλείνει έτσι μία εκκρεμότητα, η οποία έπρεπε να έχει πλέον την ενδεδειγμένη λύση».

Αν και αγνοώ ιδιαίτερες πτυχές της όλης υπόθεσης, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να εκληφθεί ως θετική ενέργεια και πολύ περισσότερο ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση και άλλων αδικιών του παρελθόντος. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει να αναμετρηθεί και με άλλες εκκρεμότητες… Δύσκολες, υπερβολικά κατάφορτες με συμβολισμούς και μυθολογίες που ανήκουν όμως οριστικά και διαπαντός στις εποχές του ιδεολογικού επαρχιωτισμού και δεν αντέχουν στις πραγματικότητες του σήμερα…

Όσο κι αν οι γαλάζιοι ή οι πράσινοι Παπαθεμελήδες ως τυπικοί συνοριοφύλακες ασχολούνται με απίστευτη επιμονή με την γεωγραφική κατανομή των βημάτων του Αποστόλου Παύλου!!!

Θα ήταν μάλλον καλύτερο να ασχολούμαστε με το μάθημα που μας έδωσαν πριν από λίγους μήνες οι νέοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βούλγαροι οι οποίοι και δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να παραδώσουν διαβατήρια σε όσους πολίτες της γειτονικής (π Γ) Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενδιαφέρθηκαν προς τούτο. Η ανταπόκριση ένθεν και εκείθεν των συνόρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία…

Πιθανότατα να είναι μια επένδυση για το μέλλον. Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα για αυτό.

Κι όμως εμείς μείναμε ως συνήθως απαθείς παρατηρητές των πραγμάτων αντί να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα της «διπλής υπηκοότητας» κατά το πρότυπο της επιτυχημένης πρωτοβουλίας για τους Αλβανούς υπηκόους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας…

Η Ελλάδα επειδή ακριβώς είναι ένα πολύ νέο εθνικό κράτος (στο σύνολο της επικράτειας της) θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της όλες εκείνες τις παλαιές και τις νεότερες εκκρεμότητες της. Εκκρεμότητες (με ή χωρίς εισαγωγικά) πριν και μετά την τελευταία φάση του εμφυλίου.

[Πρόσφατα μια καλή φίλη με αξιόλογη εμπειρία και γνώση των ιδιαίτερων διπλωματικών πτυχών αυτών των αξιοποιήσιμων εκκρεμοτήτων (με ή χωρίς εισαγωγικά) μου ανέφερε την περίπτωση των Τουρκοκρητικών που ζουν κυρίως στα παράλια της Μικρασίας με ανεπτυγμένο το αίσθημα της διαφορετικής καταγωγής. Το σημερινό ελληνικό κράτος δεν θα είχε κανένα λόγο να αρνηθεί σε όσους απογόνους Τουρκοκρητικών οικογενειών εφόσον θα το θελήσουν να τους παραδώσει ελληνικά – ευρωπαϊκά διαβατήρια.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: