12.1.07

Ο κόσμος το 2020...

Δεν ήμουν –και στην ηλικία μου μάλλον οι άνθρωποι δεν αλλάζουν συνήθειες και προσανατολισμούς- θιασώτης της αστυνομικής παραφιλολογίας των εγχωρίων «le Carre». Το προεισαγωγικό σχόλιο είναι μια μορφή απάντησης σε όλα όσα «είδα» και «διάβασα» μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Για μια ακόμη φορά η «υστερία της λεπτομέρειας» κυριάρχησε…

Αυτή λοιπόν τη μέρα ως μια έκφραση νηφάλιας αντίδρασης και διαμαρτυρίας επέλεξα να παρουσιάσω την νέα εργασία του βρετανικού think tank CER για τις πραγματικότητας του «τετραπολικού κόσμου» που είναι ήδη παρών,τροφοδοτώντας επιλογές και συμπεριφορές που μας επηρεάζουν στο μέγιστο βαθμό ως πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως πολίτες του Κόσμου.

Η εργασία που υπογράφεται από τον Mark Leonard έχει ως τίτλο «DIVIDED WORLD, The struggle for primacy in 2020».

Όπως συμπεραίνει ο συγγραφέας:«Ο κόσμος το 2020 δεν θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα παγκόσμια τάξη, αλλά βιώσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ τεσσάρων ιδεών για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένος ο κόσμος».

Οι 4 ιδέες που συγκροτούν και ισάριθμους πόλους είναι οι εξής:

- Η αμερικανική θεώρηση που επιδιώκει μια ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη/κυριαρχία και τη δημοκρατία.
- Η «Εurosphere» που θεωρεί ότι η υποστήριξη της δημοκρατίας συνδέεται και συνδυάζεται με μια πίστη στους διεθνείς οργανισμούς και το ρόλο τους.
_ Ο «άξονας της κυριαρχίας» που οδηγείται από την Κίνα και τη Ρωσία και αποτελεί μια προσέγγιση που «βλέπει» τους διεθνείς οργανισμούς πολυμερούς ειρήνης και συνεργασίας αποκλειστικά και μόνο ως ασπίδα προστασίας από τη δυτική παρέμβαση.
- Η Μεσο-Ανατολική «ζώνη πίστης», που δεν καθορίζεται ούτε από τη δημοκρατία, ούτε από τις επιταγές του «κοσμικού» νόμου.

Με λίγα λόγια, ο «τετραπολικός κόσμος» είναι ήδη παρών και το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνηθίσουμε να ζούμε μαζί του, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο –προσωπικό, συλλογικό- της διαχείρισης όλων των εκφράσεων και των πτυχών του στη καθημερινή μας ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: