17.1.07

Mια και εφ΄όλης της ύλης ή πολλές και εξειδικευμένες ΕΛ.ΑΣ;


Αφήνοντας πίσω την ακατάσχετη ρουκετολογία των τηλε-δελτίων εκείνο που απομένει ως ερέθισμα για περαιτέρω επεξεργασία σκέψης είναι η ίδια η μορφή και η φυσιογνωμία, η συγκρότηση και η λειτουργία καθώς οι προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ).

Ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα: Στην Ελλάδα το 2007 οι πολίτες –και όχι οι πολιτικοί- χρειάζονται μια και μόνο «Αστυνομία»; Μια «ενιαία και αδιαίρετη» ΕΛ.ΑΣ με εφ΄όλης της ύλης δραστηριότητες ή μήπως ένα πλέγμα «Αστυνομικών Σωμάτων» με σαφώς διαχωρισμένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες ταυτότητες ως προς τα γεωγραφικά όρια (γειτονιά, αστικό συγκρότημα, περιφερειακή ή εθνική κλίμακα) ή ως προς τους τομείς εγκληματικής δραστηριότητας ( «καθημερινό» έγκλημα, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, τρομοκρατία).

Μια πρώτη σχεδόν αυτοσχέδια άποψη θα έλεγε ότι η σύνθεση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα αλλά και οι διαπιστωμένες αδυναμίες, ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες των εντεταλμένων από το Κράτος μηχανισμών για «το νόμο και τη τάξη» ότι είναι προτιμητέο το σενάριο για τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ΕΛ.ΑΣ. Άλλωστε, η διεθνής εμπειρία και πρακτική –ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνηγορεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες–Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι υπήκοοι αλλά και οι κάθε λογής μετανάστες- χρειάζονται για να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς στο τόπο τους (γειτονιά, περιοχή, πόλη) αλλά και γενικότερα στη χώρα παραπάνω της μιας «Αστυνομίες» δηλαδή διαφορετικής φυσιογνωμίας και στόχευσης «Αστυνομικά Σώματα» ή «Εξειδικευμένες Επιτελικές Αστυνομικές Υπηρεσίες».

Για παράδειγμα, το κορυφαίο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής δράσης δεν μπορεί να συγχέεται με το «καθημερινό» έγκλημα στη γειτονιά ή στο δρόμο και να αντιμετωπίζεται με δημοσιοϋπαλληλικά κριτήρια και δεδομένα που συνεχίζουν να αποτελούν το συνήθη ύποπτο για τις αδυναμίες, τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες των μηχανισμών για « το νόμο και τη τάξη».
Με άλλα λόγια, η σταθερή πολιτική βούληση για συνεχή και συστηματική Αντι-τρομοκρατία χρειάζεται ισχυρές και υψηλών ποιοτικών στάνταρς επιτελικές μονάδες ετοιμοπόλεμων, άριστα καταρτισμένων και εξοπλισμένων με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας επαγγελματιών μακριά από την επιρροή του κάθε πολιτικάντη και τον κομματικό ανταγωνισμό. Ο επαγγελματίας των υπηρεσιών που ασχολούνται με την Αντι- Τρομοκρατία προσλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο για αυτό το αντικείμενο με βάση προσωπικά προσόντα και κριτήρια που δεν αναζητούνται σε διαδικασίες ΑΣΕΠ ή πολιτικών γραφείων και η ανέλιξη του και η επαγγελματική του σταδιοδρομία καθορίζεται και εξαρτάται εν πολλοίς από την αξιολόγηση και την αποτίμηση έργου.

Με αυτό το παράδειγμα γίνεται σαφές ότι άλλο ρόλο επιτελούν οι εξειδικευμένες μονάδες και άλλος ο ρόλος των Αστυνομικών που ασχολούνται με τη πρόληψη και τη καταστολή του εγκλήματος στις γειτονιές και τους δρόμους – είτε μέσα από τη συγκρότηση ευέλικτων και καλά προσανατολισμένων ως προς τις προτεραιότητες τους Σωμάτων Δημοτικής Αστυνομίας , είτε μέσα από την δημιουργία Μητροπολιτικής Αστυνομίας για κάθε μεγάλο αστικό ή περιφερειακό συγκρότημα που έχει τη ευθύνη ευρύτερων τομέων όπως η Κυκλοφορία, η προστασία της ιδιοκτησίας, η προστασία του Περιβάλλοντος κ.λπ.

Τα ζητήματα της ασφάλειας –είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε ευρύτερο εθνικό επίπεδο- προφανώς και δεν καλύπτονται από ένα και μοναδικό post. Θα χρειασθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Όρεξη και διάθεση για ανάγνωση, προβληματισμό και δράση να υπάρχει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: