17.3.07

Debate δια των blogs για τις σχέσεις Ε.Ε, ΝΑΤΟ και Ρωσίας


Σε ένα πρόσφατο post στα blogs που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του Εconomist –στην ενότητα που επιγράφεται Certain ideas of Europe- ο συγγραφέας του post επιλέγει με αφορμή την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Carl Bildt στο Chatham House να θέσει το ζήτημα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Η τοποθέτηση του περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα για το αν η «αυτοκρατορική» Ρωσία αποτελεί μια απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη.

[Δύο επισημάνσεις: Η πρώτη αφορά τον Economist –θυμάστε το εξώφυλλο και το cover story “Who killed the newspaper;”- που φαίνεται ότι έδωσε με το καλύτερο τρόπο την απάντηση για το «φόνο». Η δεύτερη, τον Bildt. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει το Σουηδό φιλελεύθερο ηγέτη ότι προσχώρησε στο club της Gazprom / κάθε άλλο. Η προσεκτική ματιά του στα Ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και η αντίθεση του στις δημαγωγικές πολιτικές της «δαιμονοποίησης» μετράει…].

Το ζήτημα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία του Πούτιν και της Gazprom θίγει σε πρόσφατο post του και ο Tomas Valasek στο blog του CER (In defence of missile defences?).

[Η επισήμανση του Valasek περί αλληλεγγύης συμμάχων (στο ΝΑΤΟ) και εταίρων (στην Ε.Ε) δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι λειτουργεί μονομερώς και μονοσήμαντα υπέρ των απόψεων και θέσεων των Βρετανών, των Τσέχων και των Πολωνών. Επιπλέον, το ζήτημα που θέτει ο Valasek για τη σχέση των Ευρωπαίων συμμάχων και Αμερικανών «εντός του ΝΑΤΟ» έχω την αίσθηση ότι θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης στις επόμενες δεκαετίες].

Δεν υπάρχουν σχόλια: