17.5.07

Που κατοικούν οι σύγχρονοι Gekko;


But who is Gordon Gekko now?, αναρωτιέται ο συντάκτης του περιοδικού The Economist και η απορία του –τουλάχιστον, εν μέρει- έχει βάση… Το ποιος ήταν ο Gekko – η εμβληματική φιγούρα του Hollywood στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 για το επικείμενο boom της Wall Street- όλοι γνωρίζουν αλλά το που «κατοικεί» στις μέρες μας και ποιο «κοστούμι» φοράει είναι πάντα ένα καλό ερώτημα.

Το βασικό του χαρακτηριστικό, πάντως, δεν άλλαξε και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Gekko του Oliver Stone και οι χιλιάδες υπαρκτοί ή ψηφιακοί επίγονοι του Gekko –τότε, τώρα και στο μέλλον- είχαν και θα έχουν ως τροφοδοτικό καύσιμο των δραστηριοτήτων τους όχι την θεμιτή φιλοδοξία του κέρδους ή και του υπερκέρδους αλλά την απληστία. Η μόνη διαφορά σε σχέση με το άμεσο παρελθόν είναι ότι πια δεν ασχολούνται με «σαπάκια» και λατινοαμερικάνικα ομόλογα αλλά επί το πλείστον, με άϋλες επενδύσεις που μπορούν να ολοκληρώνονται λόγω της τεχνολογίας αλλά και της φύσης των εξελιγμένων χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών σε ελάχιστα δευτερόλεπτα…

Αντιπροσωπεύουν, ο καθείς εξ αυτών αλλά και ως σύνολο, εκείνο που ο Economist χαρακτηρίζει ως την γενιά των «νέων βασιλέων του καπιταλισμού». Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι προβεβλημένα στελέχη των εταιρειών που συγκροτούν και διαχειρίζονται hedge funds ή άλλα χρηματοδοτικά σχήματα που αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο με δέλεαρ υψηλές αποδόσεις αδιαφορώντας για όλους τους άλλους παράγοντες που συνθέτουν την έννοια της επένδυσης.

Υ.Γ: Το Hollywood ετοιμάζεται για το Sequel της ταινίας του ΄87 - της “Wall Street” του Oliver Stone.

Υ.Γ1: Οι Gekko κατοικούν και στη χώρα μας –τους γνωρίζουμε… Mόνο που δεν είναι άπληστοι αλλά και αρχομανείς και … κοιλιόδουλοι

1 σχόλιο:

apropos είπε...

Οι investment bankers, οι νέοι KKR έγιναν πιο γήινοι και κοιτάνε πιο πολύ τα fundamentals και λιγότερο τις προσδοκίες. Βέβαια ένα καλό story πάντα κάνει τη διαφορά.
Παρόλα αυτά οι αναλυτές συνεχίζουν να παραμένουν παντοδύναμοι με τις αναλύσεις τους με γυαλια στραβισμού και τις τιμές στόχους.
Older yes, but wiser?