16.9.07

Μετά τη κάλπη


Τα ευρήματα των exit polls είναι γνωστά, τα αποτελέσματα της κάλπης βρίσκονται ήδη στο 17-18 % σε επίπεδο επικράτειας. Τα κυρίαρχα σημεία της ετυμηγορίας των πολιτών δεν φαίνεται να αλλάζουν αλλά να παγιώνονται.

Με βάση αυτά τα δεδομένα 2-3 απλές (πρώτες) σκέψεις:

-Οι πολίτες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία (προσωπικά) στον Κώστα Καραμανλή προκειμένου τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να διαπιστώσουν εν τοις πράγμασι ότι η βασική του δέσμευση για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο υπεύθυνο, πιο ανθρώπινο –ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες σε μια καθημερινή μάχη επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και τους λειτουργούς του,πολιτικούς υπεύθυνους και υπηρεσιακή ιεραρχία- υλοποιείται. Ταυτόχρονα, οι πολίτες παρείχαν αυτή την δεύτερη ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να τολμήσει την επομένη της κάλπης μαζί με την «νέα κυβέρνηση με τα νέα πρόσωπα» να προωθήσει πολύ πιο στοχευμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά εκείνες τις αναγκαίες και απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού: στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

-Η εντολή, με άλλα λόγια, δόθηκε στον Κώστα Καραμανλή και εκείνος θα πρέπει ως επικεφαλής manager μιας ευέλικτης και αποτελεσματικής επιτελικής επιχειρησιακής μονάδας να φέρει εις πέρας το project με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

-Το πώς θα διαχειρισθεί την ήττα του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατ΄αρχήν θέμα των στελεχών και των μελών του. Ιδιαίτερα σήμερα όπου η πλειονότητα των στελεχών του κατανοεί –ασχέτως των όποιων αντιδράσεων- ότι τα «συγκοινωνούντα δοχεία» προς Αριστεράς μάλλον θα απέχουν για πολύ καιρό από την πραγματικότητα της πολιτικής σκηνής. Με άλλα λόγια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειασθεί να πάρει μια μεγάλη απόφαση: Θέλει και μπορεί επί της ουσίας να είναι ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής (κυβερνητικής) Κεντροαριστεράς με όλα τα συνεπαγόμενα κόστη της επιλογής του ή θα συνεχίσει να είναι κάτι απ΄ όλα ( και trendy και … παράδοση) χωρίς να μπορεί να στείλει και να υπερασπισθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες.

Η συνέχεια αύριο… Mε μια και μόνη ευχή: Επιστροφή στη πραγματική πολιτική!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είπε...

Freeblogger, το μήνυμα των εκολγών είναι σαφές, παρά τα "τερτίπια" του εκλογικού νόμου. Σημειώνω ότι με τα χθεσινά αποτελέσματα και τον προηγούμενο εκλογικό νόμο - Κούβελα που χρησιμοποίησε το Πασόκ για να κερδίσει τρεις εκλογικές μάχες (1993, 1996, 2000), η ΝΔ θα κέρδιζε πάνω από 160 έδρες.

Συνοπτικά: η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θέλει αλλαγές, με Καραμανλή για Πρωθυπουργό αλλά και αρκετές αλλαγές στην Κυβέρνηση. Επίσης, θέλει αλλαγή πλεύσης από το Πασόκ (όχι απαραίτητα αλλαγή αρχηγού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ισχυρό Νο2). Θέλει ενισχυμένη Αριστερά ως αντίδραση-ανάχωμα στις μεταρρυθμίσεις που "ξεβολεύουν". Θέλει ισχυρή στάση στα "εθνικά ζητήματα".
Από τα ανωτέρω και από τη νέα σύνθεση της Βουλής είναι σαφές ότι επιστρέφει η πραγματική πολιτική. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το προνομιακό πεδίο δράσης του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό περιμένω να δω χειρισμούς υψηλής πολιτικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας.