10.9.07

Ο νέος, σύγχρονος πατριωτισμός


Ο Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά την εθνικών διαστάσεων καταστροφή θέλοντας να επισημάνει και να σηματοδοτήσει το «ξέσπασμα ζωής» που εκφράσθηκε μέσα από τα κύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έκανε πρώτος λόγο για το «νέο πατριωτισμό». Μάλιστα, σε σχετικές δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στον Ερυθρό Σταυρό συνέδεσε το ζήτημα του νέου πατριωτισμού με την εθελοντική προσφορά και τις πρωτοβουλίες των πολιτών.

Ο «νέος πατριωτισμός» πέρασε στη συνέχεια και στο λεξιλόγιο του Γιώργου Παπανδρέου –έστω και ως σύνθημα, χωρίς άλλες περαιτέρω … εξηγήσεις.

Τον όρο πάντως ξανάβαλε όχι μόνο στη ατζέντα της δημόσιας ζωής αλλά και επιχείρησε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού –ιδίως μετά τη κινητοποίηση των πολιτών για την Πάρνηθα- να δώσει «νόημα κι ουσία» ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αντώνης Καρκαγιάννης.

Σε ένα άρθρο του στις 15-7-2007 διαβάζουμε τα εξής:

Ηταν καιρός να αποδεσμευθεί η πολιτική ζωή από τα χαμηλά και τα χαμερπή μήπως μπορέσει και πετάξει με ιδέες και προτάσεις, με αποφάσεις και με έργο, αφήνοντας κατά μέρος τις ανάγκες της «επικοινωνίας» και τις απαιτήσεις της πόλωσης. Με την ελπίδα ότι θα πάμε στις εκλογές με άλλους όρους πολιτικού ανταγωνισμού. Να δούμε τι θα κάνουμε με την Εκπαίδευση, τι θα κάνουμε με την Υγεία, με το Συνταξιοδοτικό, με τις μεγάλες αδικίες και ανισότητες που καταρρακώνουν το ηθικό του λαού, τι θα κάνουμε τέλος με την προστασία του φυσικού και ιστορικού Περιβάλλοντος που κάνει τη χώρα μας «το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης», όπως λέει ο λαός. Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι στόχοι συνθέτουν τον «νέο πατριωτισμό», εξίσου σημαντικό με τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Το ερώτημα είναι αν οι πολιτικοί μας είναι έτοιμοι να μιλήσουν και να πράξουν γι’ αυτόν τον «νέο πατριωτισμό» με ειλικρίνεια, χωρίς κομπασμούς, χωρίς ρητορικές κορώνες, «σεμνά και ταπεινά» όπως μας έλεγαν πριν από μερικά χρόνια και το ξέχασαν τόσο γρήγορα.

Ο Καρκαγιάννης επανέρχεται στο ζήτημα στις αρχές του Αυγούστου και επιχειρεί με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο να ορίσει τις πηγές του σύγχρονου πατριωτισμού. Προς ώρας παραμένει και το πιο ολοκληρωμένο κείμενο προσέγγισης σε ένα ένα κρίσιμο ζήτημα που θα μας απασχολήσει αρκετές φορές και με αρκετές ευκαιρίες σε όλο το διάστημα μετά τη … κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: