31.10.07

Ο Στρατάρχης Παπάγος και η Μακεδονία


Περί σύνθετης ονομασίας ο λόγος για μια ακόμη φορά…

Πριν λίγες ημέρες, λόγω επετείου, ξανάπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του στρατάρχη Παπάγου –πρόκειται για την επανέκδοση του Παπάγος Αλέξανδρος, Ο πόλεμος τής Ελλάδος 1940-1941 από το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν το 1995- και φυλλομετρώντας τις σελίδες του, ιδιαίτερα εκείνες των τελευταίων ενοτήτων που αναφέρονταν στα σχέδια αμύνης στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία πρόσεξα κάτι χαρακτηρισμούς περιοχών που θα έκαναν τους Ηρακλείς του… Ονόματος να πηδούν από τα ρετιρέ!!!


Ο Στρατάρχης μεταξύ άλλων όταν αναφέρεται στη Μακεδονία και δη στη Δυτική Μακεδονία επιλέγει να την διακρίνει σε Ελληνική και Γιουγκοσλαϋική.


Αμφισβητείται ο πατριωτισμός του Στρατάρχη; Δεν νομίζω…

1 σχόλιο:

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είπε...

Αφού προσθέσω επίσης ότι οι περισσότερες αναφορές στην συγκεκριμένη περιοχή γίνονται ως Νότια Σερβία, να σημειώσω και ένα πάντα επίκαιρο απόσπασμα από το εν λόγω βιβλίο: "Όσοι των Ελλήνων ως οδηγόν της κρίσεώς των έχουσι μόνον την αντικειμενικότητα και την καλήν πίστην, δεν είναι δυνατόν η βαθέως να συναισθάνονται τα εις βάρος της Ελλάδος κυρίως, αποτελέσματα του ολέθριου εθνικού διχασμού" (σελ. 457).